perjantai 4. helmikuuta 2011

Tavoitteita

Lapsen kanssa kotona flunssasta toipuessa on aikaa haaveilla liikkumaan pääsemisestä ja miettiä omia kehityskohteita vartalon ja kunnon suhteen. Parikymppisenä tavoitteenani oli vain saada hyvä kroppa, mutta nykyään, kolmenkympin tuolla puolen, painopiste on siirtynyt enemmän terveenä ja hyvävointisena pysymiseen ja liikuntataitojen kehittämiseen. Ja tietysti sen hyvän kropan ylläpitämiseen :)

Liikunnassa ja urheilussa ei tule koskaan valmiiksi, vaan aina riittää kehitettävää. Välillä se turhauttaa, mutta itsensä henkisestä ja fyysisestä kehittämisestä kiinnostuneelle se tarjoaa koko ajan uutta opittavaa ja tavoiteltavaa. Tavoitteeseen pääseminen ja tulosten näkeminen on sinänsä  palkitsevaa, mutta samalla päämäärä siirtyy taas hieman eteenpäin ja parannettavaa riittää aina vaan. Eihän huippu-urheilijakaan tyydy yhteen kultamitaliin, vaan haluaa voittaa toisen ja kolmannen ja hioa taitojaan ja osaamistaan loputtomiin. Itse en ole yhtään kilpailuhenkinen, mutta jollain tavalla kilpailen ehkä itseni kanssa hyvässä kunnossa pysymisessä. On kivaa asettaa itselleen tavoitteita ja katsoa, pääseekö niihin vai vetääkö laiskuus ja mukavuudenhalu enemmän puoleensa.

Alunperin en meinannut asettaa tavoitteita tai tehdä lupauksia tälle vuodelle kunnon kohottamisen suhteen. Ainoa uudenvuoden lupaukseni oli mennä aikaisemmin nukkumaan ja nukkua enemmän tänä vuonna. (Se ei ole vielä toteutunut, mutta onhan tässä vielä vuotta jäljellä.) Tavoitteiden avulla saa kuitenkin enemmän järkeä harjoitteluun, ja kun sitä viilattavaa kuitenkin riittää, niin tässä tavoitteeni kunnon kehittämiselle tälle keväälle:

1) Parannan maksimaalista hapenottokykyäni. Peruskestävyys minulla on melko hyvässä kunnossa, mutta maksimaalisen hapenottokyvyn kehittämiseen tähtäävää treeniä pitää lisätä.

2) Tulen notkeammaksi. Lihakset helposti kiristyy liikaa, kun jumppaa paljon ja koska en geneettisestikään ole notkea, on siinä reilusti parannettavaa.

3) Parannan kehonkoostumustani: vähän enemmän lihasta (etenkin alakroppaan), vähän vähemmän rasvaa. Pääpiirteittäin olen tyytyväinen tämänhetkiseen ulkomuotooni, mutta kesään mennessä olisi kiva olla täydellisessä bikinikunnossa :).

4) Kehitän balettitaitojani. Ja siinähän kehitettävää riittää ikuisuuksiin asti...Valitettavasti tässä elämänvaiheessa aika ei riitä useisiin balettiharkkoihin viikossa, jolloin kehitystä pääsisi parhaiten tapahtumaan, mutta pitää olla tyytyväinen edes siihen vähään mihin pystyy.

Tavoitteita katsoessani huomasin sattumalta niiden kohdistuvan hyvän kunnon jokaiseen osa-alueeseen. Hyvän, terveyttä ylläpitävän kunnon osa-alueet nimittäin ovat tuki- ja liikuntaelimistön kunto (lihasvoima, liikkuvuus), aerobinen kunto (maksimaalinen aerobinen teho), motorinen kunto (taidot, tasapaino, nopeus), kehon koostumus (rasvan määrä ja jakautuminen kehossa). Jokaista osa-aluetta pitää kehittää tasapainoisen olotilan (ja hyvän vartalon!) saamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Ja kehitettäväähän riittää, joka saralla :)


Lähde: Liikuntalääketiede. Duodecim 2005.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti