Joogaaminen on siitä ihanaa, että sitä voi harrastaa missä vaan ilman sen erikoisempia välineitä ja lyhyenkin aikaa joogatessa saa hyvän olon koko kroppaan mieltä unohtamatta. Tällä kertaa päätin kokeilla snowgaa eli joogaa yhdistettynä lumiliikuntaan. Sen on kehittänyt yhdysvaltalainen jooga- ja hiihdonopettaja Anne Anderson. Snowgan sanotaan kirkastavan mielen ja lisäävän notkeutta ja keskittymiskykyä, mikä on eduksi esim. laskettelussa. Lisäksi se parantaa keskivartalon hallintaa ja tasapainoa, virkistää ja tuo "zeniä" laskettelu- tai hiihtoharjoitukseen, joitain vaikutuksia mainitakseni.
Oma snowgaamispäiväni sattui olemaan lämmin ja aurinkoinen talvipäivä. Männyn oksien välistä pilkottava taivas oli sininen, ja suorastaan leppeä tuulenvire hyväili kasvojani taivuttaessani vartaloni Trikonasanaan. Tein muutaman muunkin lämmittävän, vartaloa avaavan ja niveliä notkistavan joogaliikkeen ennen hiihtolenkkiä. Hiihtämään lähtiessä olo oli valmiiksi mukavan notkea ja lämmin, tosin joogaaminen rauhoitti mieltä niin, että kesti pidempään päästä täyteen vauhtiin hiihdon suhteen. Vauhtiin päästyäni sain kuitenkin hien selässä virtaamaan ja kunnolla happea keuhkoihin. Lenkin jälkeen tein uudestaan muutaman venyttävän joogaliikkeen. Aah, NAUTINTO! Hiihdosta lämmenneet lihakset ottivat venytykset paremmin vastaan ja tunsin saaneeni molemmista lajeista enemmän irti. Joogaaminen yhdistettynä hiihtoon toimi erinomaisesti ja teki siitä uudenlaisen, nautinnollisemman elämyksen. Harjoituksen jälkeen olo oli puhdistunut ja seesteinen, mutta kuitenkin virkeä ja hyvän olon hormonien huumaama.
Vinkkejä omatoimisnowgaamiseen:
- Valitse aluksi rauhallinen ympäristö, jossa muut ihmiset eivät häiritse keskittymistäsi (eikä tarvitse välittää ohi hiihtävien kummastelevista katseista).
- Mieti etukäteen muutama joogaliike, jotka aiot tehdä. Niin aikaa ei mene liikkeiden miettimiseen, vaan pääset siirtymään liikkeestä toiseen joustavammin. Hyviä liikkeitä kaikki seisten tehtävät liikkeet, esim. soturiasanat ja tuoliasana.
- Epätasaisen alustan (monot jalassa, lumihanki...) päällä saat lisätehoa tasapainon ja samalla keskivartalon syvien lihasten harjoittamiseen.
- Snowgaamiseen käy mikä tahansa talviurheilu laskettelusta lumilautailuun tai vaikka -kenkäilyyn. Jos et ehdi rinteeseen/ladulle, yhdistä jooga lapsen kanssa pulkkamäessä olemiseen! Lapsi saa samalla tarpeellista, peruskuntoa kohottavaa liikuntaa vetäessään itse pulkkaa mäkeä ylös äidin joogatessa mäen päällä.
- Tee ennen pääharjoitusta lyhyt, alaraajojen lihaksistoa vahvistava ja rankaa ja niveliä vetreyttävä joogasarja. Pääharjoituksen jälkeen voit joogata niin pitkään kuin haluat, kunnes viileä ulkoilma pääsee vaikuttamaan lihaksiin. Esim. 5-10 min. ennen harjoitusta ja 10-15 min. harjoituksen jälkeen riittää.
- Ota kaikki irti raittiista ulkoilmasta ja vedä keuhkot täyteen puhdasta, raikasta ulkoilmaa! Kehosi saa ekstra-annoksia luonnonmukaista happihoitoa, mieli virkistyy ja lateraalihengitys saa uuden merkityksen.
- Mielen hiljentymistä ja meditaatiota kaipaava voi meditoida hiihtohississä matkalla rinteeseen. Miksei hiihtäessäkin voisi yrittää päästä meditatiiviseen tilaan (jollei rään valuminen, muiden hiihtäjien tarkkailu tai mäkinen maasto sitä estä).
- Kovin kylmänä päivänä voi olla epämiellyttävää ja loukkaantumisriskiä lisäävää tehdä joogaliikkeitä kylmille lihaksille, jolloin on parasta jättää joogaosuus harjoituksen loppupuolelle ja silloinkin tehdä lyhyemmät venytykset tai jättää joogaaminen myöhemmin sisätiloissa tehtäväksi. Lumiliikunnan jälkeinen saunajooga vie harjoittelusi täysin uudelle tasolle!
- Kaikille koti- ja uraäideille tai muuten kiireisille joogan ja hiihdon tai muun lumiliikunnan yhdistävä treeni tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden parantaa kuntoaan nopeasti ja tehokkaasti. Kestävyys- ja hapenottokyvyn lisäksi notkeus paranee ja pääset pois kotoa rauhoittumaan ja hiljentymään lyhyemmässä ajassa ilman, että pitäisi kuluttaa vähäistä aikaa erikseen joogatunnilla käymiseen. Minulle ainakin työssäkäyvänä ja opiskelevana perheenäitinä kaikki tämänkaltaiset yhdistelmätreenit tulevat enemmän kuin tarpeeseen!
Lisää snowgasta täällä.
Kuva lainattu täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti