sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Avaimet pysyvään painonhallintaan

1. Tunne itsesi.

Kun tunnet kehosi ja tiedät, miten se mihinkin reagoi, voit helpommin vastata oikeilla tavoilla sen tarpeisiin. Esim. liika huonojen hiilihydraattien tai suolan saanti turvottaa ja tuo huonon olon kehoon; kun opit välttämään niitä, kehosi voi paremmin. Toinen hyvä esimerkki on liian vähäinen kuidun saanti, josta seuraa ummetusta; miksi haluaisit turvonneen, mahakipuisen ja ilmavaivaisen olon, kun siitä ei seuraa mitään hyvää kehollesi? Esimerkit liittyivät syömiseen, mutta paras tapa oppia kuuntelemaan omaa kehoa on liikkuminen. Siinä pääsee kuulostelemaan, miltä mikäkin liike, oli se sitten tanssi-, tai venytys- tai painonnostoliike, kehossa tuntuu ja sen myötä kehoaan oppii kuuntelemaan muissakin tilanteissa, esim. syödessä. Kehon kuuntelun opetteluun käy mikä tahansa liikunta ja mitä monipuolisemmin liikkuu, sitä herkemmin oppii kuuntelemaan ja ymmärtämään kehoaan. Ei siis pelkkää pilatesta tai joogaa, vaan kävelystä vuorikiipeilyyn ja kaikkea siltä väliltä!

2. Säilytä tasapaino.

Se on yksinkertaista: sopivassa suhteessa aikaa perheelle, työlle, vapaa-ajalle, harrastuksille, unelle ja oikeanlaiselle ravinnolle. Jos jollekin näistä jää liian vähän aikaa tai syöt liikaa herkkuja terveelliseen ruokaan nähden tai nukut liikaa tai liian vähän, kehon ja mielen tasapaino järkkyy ja painonnousu (tai -lasku joillain onnekkaammilla) uhkaa.

3. Vältä stressiä.

Edelliseen liittyen, eli kun on tasapaino kaikkien elämänalueiden kesken, on helpompi välttää stressaaminen. Stressihormonit, joista yksi merkittävimmistä on kortisoli, häiritsevät insuliinin ja leptiinin toimintaa, jotka puolestaan ovat "nälkähormoneja" ja säätelevät ruoanottoa. Kortisolin vaikutuksesta kilot kertyvät helpoiten vyötärölle ja rasva pakkautuu vatsaonteloon, joka taas on merkittävä uhka terveydelle lisäten aikuistyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Stressatessa lääkitset hermostumista syömällä mielihyvää tuovia ruoka-aineita, suklaata ja karkkia ja pullaa, ja unohdat liikkua tai et löydä aikaa liikunnalle. Siitä seuraa entistä huonompi olo ja myös unenlaatu heikkenee, jolloin väsyneenä olet ärtyisämpi ja stressaat entistä enemmän ja syöt epäterveemmin ja kierre on valmis. Jokainen kärsii stressistä varmasti jossain vaiheessa elämäänsä, mutta kun opit hallitsemaan sitä ja itseäsi kuuntelemalla tiedät, miten saat stressiä vähennettyä ja omaa hyvää oloa lisättyä. Stressinhallinta pitäisi sisällyttää viimeistään lukiossa ellei aiemminkin terveystiedon opetukseen, niin voitaisiin säästyä monelta liikakilolta ja masennusoireilta työelämän aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti